składniki potrzebne do przygotowania dania:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- gotowa mieszanka przypraw do mięsa np. do
kurczaka
- Tortilla z kurczakiem i warzywami oraz sosemprzepis na TORTILLĘ Z KURCZAKIEM,
WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-JOGURTOWYM - filety z kurczaka natrzeć mieszanką przypraw do mięsa, solą i pieprzem, włożyć do rękawa i zawiązać jego końce
- w rękawie do pieczenia, w którym jest kurczak wyciąć ostrym nożem otwór i wlać przez niego pół kubka ciepłej wody z rozpuszczoną kostką rosołową
- mięso piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopniu - po upieczeniu lekko przestudzić kurczaka i pokroić go na mniejsze kawałki
- warzywa z wybranej wersji dokładnie umyć, pokroić i ułożyć w miseczkach
- jogurt bałkański wymieszać z majonezem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobniutko pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem
- tortille podgrzać kilka minut w piekarniku
- każdą tortilę polać łyżką sosu czosnkowo-jogurtowego, nałożyć na każdą 1/4 mięsa i 1/4 dodatków warzywnych
- zwinąć tortilę w rolon a dół zawinąć w folię aluminową i zaraz podawać
- kostka rosołowa np. mięsna, wołowa lub zwykła z kury
- 4 pszenne tortille
wersja wiosenno-letnia:
- drobno porwana sałata (lodowa lub masłowa)
- pokrojona w paseczki papryka (kolor dowolny)
- pokrojony w słupki pomidor
- pokrojone w plasterki rzodkiewki
- pokrojona w piórka cebula (biała lub czerwona)
- ogórek świeży pozbawiony pestek i pokrojony w słupki
- drobno poszatkowana kapusta (biała lub pekińska)
- starta na drobnych oczkach średniej wielkości marchewka
- mały, drobno pokrojony por
- puszka kukurydzy konserowej
- pokrojona w piórka cebula
- pokrojony w plasterki ogórek kiszony
- 3/4 kubeczka jogurtu bałkańskiego
- 2
łyżki majonezu (polecam odtłuszczony z napisem "light") - zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku lub koperku
- sól, pieprz
60 minut pieczenie mięsa + 20 minut przygotowania resztyskładników
potrzebne do przygotowania sałatki:
- ostry nóż
- deska do krojenia
- miseczki
- łyżka
- folia aluminiowa
- rękaw do pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz