piątek, 16 września 2011

Teraz Trochę fajnych przepisów ♥♥♥♥

Przepis na tortille z warzywami♥♥Składniki
składniki potrzebne do przygotowania dania:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • gotowa mieszanka przypraw do mięsa np. dokurczaka

  • Tortilla z kurczakiem i warzywami oraz sosem
    przepis na TORTILLĘ Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-JOGURTOWYM
    • filety z kurczaka natrzeć mieszanką przypraw do mięsa, solą i pieprzem, włożyć do rękawa i zawiązać jego końce
    • w rękawie do pieczenia, w którym jest kurczak wyciąć ostrym nożem otwór i wlać przez niego pół kubka ciepłej wody z rozpuszczoną kostką rosołową
    • mięso piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopniu - po upieczeniu lekko przestudzić kurczaka i pokroić go na mniejsze kawałki
    • warzywa z wybranej wersji dokładnie umyć, pokroić i ułożyć w miseczkach
    • jogurt bałkański wymieszać z majonezem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobniutko pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem
    • tortille podgrzać kilka minut w piekarniku
    • każdą tortilę polać łyżką sosu czosnkowo-jogurtowego, nałożyć na każdą 1/4 mięsa i 1/4 dodatków warzywnych
    • zwinąć tortilę w rolon a dół zawinąć w folię aluminową i zaraz podawać
  • kostka rosołowa np. mięsna, wołowa lub zwykła z kury
  • 4 pszenne tortille
dodatki warzywne (do wyboru):
wersja wiosenno-letnia:

  • drobno porwana sałata (lodowa lub masłowa)
  • pokrojona w paseczki papryka (kolor dowolny)
  • pokrojony w słupki pomidor
  • pokrojone w plasterki rzodkiewki
  • pokrojona w piórka cebula (biała lub czerwona)
  • ogórek świeży pozbawiony pestek i pokrojony w słupki
wersja jesienno-zimowa:
  • drobno poszatkowana kapusta (biała lub pekińska)
  • starta na drobnych oczkach średniej wielkości marchewka
  • mały, drobno pokrojony por
  • puszka kukurydzy konserowej
  • pokrojona w piórka cebula
  • pokrojony w plasterki ogórek kiszony
sos czosnkowo-jogurtowy:
  • 3/4 kubeczka jogurtu bałkańskiego
  • łyżki majonezu (polecam odtłuszczony z napisem "light")
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka szczypiorku lub koperku
  • sól, pieprz
czas przygotowania:
60 minut pieczenie mięsa + 20 minut przygotowania resztyskładników

potrzebne do przygotowania sałatki:

  • ostry nóż
  • deska do krojenia
  • miseczki
  • łyżka
  • folia aluminiowa
  • rękaw do pieczenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz